zamknij

Google automatic translation. The Legionowo City does not accept any responsibility for the accuracy of data and information originating from the translation. In particular, the Legionowo City does not guarantee that the translation is complete, up-to-date or fit for specific purposes. The translation cannot be compared with a human translation, but may help in assessing the relevance of articles.

A A A
Logo BIP

Zasady zdrowego żywienia

Informacje dotyczące zdrowego stylu życia oraz prawidłowego odżywiania.
Informacja z Referatu Zdrowia Publicznego i Spraw Społecznych opracowana zgodnie z obowiązującymi standardami oraz zaleceniami specjalistów z Instytutu Żywienia i Żywności.

Poniżej przedstawiamy Państwu informacje dotyczące zdrowego stylu życia oraz prawidłowego odżywiania i zachęcamy do stosowania tych zaleceń w codziennym życiu.

 

Piramida Prawidłowego Żywienia

 

10 ZASAD PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA

1.Dbaj o różnorodność spożywanych produktów
2.Strzeż się nadwagi i otyłości. Codziennie sprawdzaj wagę swojego ciała. Maszeruj 1 godz. dziennie.
3.Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii. Spożywaj je w takiej liczbie porcji, aby masa Twojego ciała nie była większa niż wzrost wyrażony w centymetrach minus 100.
4.Spożywaj codziennie co najmniej 2 duże szklanki chudego mleka.
5.Mięso spożywaj z umiarem. Wybieraj codziennie inny produkt z wierzchołka piramidy. Preferuj ryby morskie. Jedz dużo nasion roślin strączkowych.
6.Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców
7.Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także wszelkich produktów zawierających cholesterol. Preferowany jest olej rzepakowy
8.Unikaj cukru i słodyczy. Na deser wybieraj orzechy (niesolone).
9.Ograniczaj spożycie soli. Zrezygnuj z dosalania potraw przed spożyciem. Ograniczaj dodawanie soli podczas gotowania.
10.Unikaj alkoholu i zrezygnuj z palenia papierosów.


Spożywanie mniejszej ilości pokarmów zawierających duże ilości tłuszczu i cholesterolu oraz przestrzeganie odpowiedniej ilości kalorii są istotnymi krokami na drodze do zdrowszej diety, zdrowszego serca i naczyń krwionośnych.


ZAŁOŻENIA ZDROWEJ DIETY

Wspólnie ze swoim dietetykiem określ ilość kalorii, które są Ci niezbędne do osiągnięcia i utrzymania prawidłowej masy ciała.
Spożywaj mniej pokarmów bogatych w tłuszcz
Dbaj, aby przyjmowane tłuszcze stanowiły < 30% Twojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego
Zastąp niektóre tłuszcze nasycone tłuszczami nienasyconymi (ogranicz ilość przyjmowanych tłuszczów nasyconych do 8% - 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego)
Zmniejsz ilość spożywanego cholesterolu do mniej niż 300 mg dziennie
Wybieraj posiłki bogate w skrobię i błonnik
Jeżeli spożywasz alkohol, czyń to z umiarem


WYBIERZ DIETĘ NISKOCHOLESTEROLOWĄ ? ZDROWĄ DLA TWOJEGO SERCA I NACZYŃ KRWIONOŚNYCH

Aby dostarczyć składników odżywczych, których potrzebujesz, powinieneś spożywać różnorodne pokarmy, pochodzące z różnych grup żywności. Po ustaleniu, wraz z Twoim lekarzem, odpowiednich dla Ciebie celów żywieniowych, dostosuj ilość i wielkość posiłków tak, aby osiągnąć i utrzymać właściwą dla Ciebie masę ciała.

Produkty żywnościowe (tabela).