Zasady zdrowego żywienia
Informacje dotyczące zdrowego stylu życia oraz prawidłowego odżywiania.
Informacja z Referatu Zdrowia Publicznego i Spraw Społecznych opracowana zgodnie z obowiązującymi standardami oraz zaleceniami specjalistów z Instytutu Żywienia i Żywności.
Poniżej przedstawiamy Państwu informacje dotyczące zdrowego stylu życia oraz prawidłowego odżywiania i zachęcamy do stosowania tych zaleceń w codziennym życiu.
Piramida Prawidłowego Żywienia
10 ZASAD PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA
1.Dbaj o różnorodność spożywanych produktów
2.Strzeż się nadwagi i otyłości. Codziennie sprawdzaj wagę swojego ciała. Maszeruj 1 godz. dziennie.
3.Produkty zbożowe powinny być dla Ciebie głównym źródłem kalorii. Spożywaj je w takiej liczbie porcji, aby masa Twojego ciała nie była większa niż wzrost wyrażony w centymetrach minus 100.
4.Spożywaj codziennie co najmniej 2 duże szklanki chudego mleka.
5.Mięso spożywaj z umiarem. Wybieraj codziennie inny produkt z wierzchołka piramidy. Preferuj ryby morskie. Jedz dużo nasion roślin strączkowych.
6.Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców
7.Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych, a także wszelkich produktów zawierających cholesterol. Preferowany jest olej rzepakowy
8.Unikaj cukru i słodyczy. Na deser wybieraj orzechy (niesolone).
9.Ograniczaj spożycie soli. Zrezygnuj z dosalania potraw przed spożyciem. Ograniczaj dodawanie soli podczas gotowania.
10.Unikaj alkoholu i zrezygnuj z palenia papierosów.
Spożywanie mniejszej ilości pokarmów zawierających duże ilości tłuszczu i cholesterolu oraz przestrzeganie odpowiedniej ilości kalorii są istotnymi krokami na drodze do zdrowszej diety, zdrowszego serca i naczyń krwionośnych.
ZAŁOŻENIA ZDROWEJ DIETY
Wspólnie ze swoim dietetykiem określ ilość kalorii, które są Ci niezbędne do osiągnięcia i utrzymania prawidłowej masy ciała.
Spożywaj mniej pokarmów bogatych w tłuszcz
Dbaj, aby przyjmowane tłuszcze stanowiły < 30% Twojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego
Zastąp niektóre tłuszcze nasycone tłuszczami nienasyconymi (ogranicz ilość przyjmowanych tłuszczów nasyconych do 8% - 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego)
Zmniejsz ilość spożywanego cholesterolu do mniej niż 300 mg dziennie
Wybieraj posiłki bogate w skrobię i błonnik
Jeżeli spożywasz alkohol, czyń to z umiarem
WYBIERZ DIETĘ NISKOCHOLESTEROLOWĄ ? ZDROWĄ DLA TWOJEGO SERCA I NACZYŃ KRWIONOŚNYCH
Aby dostarczyć składników odżywczych, których potrzebujesz, powinieneś spożywać różnorodne pokarmy, pochodzące z różnych grup żywności. Po ustaleniu, wraz z Twoim lekarzem, odpowiednich dla Ciebie celów żywieniowych, dostosuj ilość i wielkość posiłków tak, aby osiągnąć i utrzymać właściwą dla Ciebie masę ciała.